Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων στον τοπικό τύπο

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου : Σχολή Γονέων της Ι. Μητρόπολης Ρόδου

Εφημερίδα Πρόοδος,  Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 16:11
Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού,
δόθηκε το πρώτο μάθημα της Σχολής της Γονέων της Ι. Μητρόπολης Ρόδου, για την περίοδο 2013-2014. Κατάμεστη η εκκλησία, συγκινητική η προσέλευση γονιών, παππούδων/γιαγιάδων, και εκπαιδευτικών. Ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων Πατέρας-Πνευματικός Εξομολόγος, Νεκτάριος Κάνιας, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της Σχολής Γονέων λέγοντας: «Με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία και τη στήριξη του Σεβασμιοτάτου κ. Κύριλλου, ξεκινάμε μαζί γονείς, υποψήφιοι γονείς, παιδαγωγοί, το νέο κύκλο ομιλιών, για το 2013-2014».Επιγραμματικά έδωσε τους στόχους και το πρόγραμ-
μα της Σχολής γονέων της Ι.Μητρόπολης, Οκτωβρίου- Φεβρουαρίου, λέγοντας: «Θα προτιμούσα να τις ονομάζουμε συναντήσεις, διότι σκοπός μας δεν είναι απλώς ν’ ακούσουμε έναν ομιλητή, αλλά με αφορμή των ομιλία, να κάνουμε διαλογική συζήτηση με τον εκάστοτε εκλεκτό προσκαλεσμένο μας, να συναντηθούμε, να γίνουμε κοινωνοί και με τα προβλήματα του αδελφού μας, που και αυτός αγωνίζεται μέσα στο στίβο της οικογένειας». Εξήγησε: «Επειδή οι περισσότεροι ομιλητές έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας, στην τελευταία συνάντηση του μήνα, θα ανακοινώνεται το πρόγραμμα του επόμενου μήνα. Η Σχολή Γονέων, δεν έχει στόχο τη συσσώρευση πληροφοριών και γνώσεων που είναι προσιτές από βιβλία ή το διαδίκτυο, αλλά σκοπός είναι να νιώσουν οι γονείς τη στοργική αγκαλιά της Εκκλησίας, το αμέριστο ενδιαφέρον της και τη συμπαράστασή της στο ευλογημένο και δύσκολο έργο που επιτελεί η οικογένεια».
Αναφέρθηκε και στην «Κατήχηση των παιδιών που γίνεται στις ενορίες» και γαλουχεί τα παιδιά «σε άλλο ήθος ζωής και παιδείας. Κυρίως όμως μέσα από το μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης όπου γονείς μοιράζονται τα όποια προβλήματά τους με τον πνευματικό-εξομολόγο», ο οποίος τους δίνει την απαιτούμενη γνώση κι ευκαιρία να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και συγκυρίες όπως παρουσιάζονται. Τόνισε την ανάγκη και τη χρησιμότητα «της αυτογνωσίας μας ως γονείς, τον τρόπο βελτίωσης στην εν γένει επικοινωνία μας με παιδιά και ενήλικες», «να μάθουμε να μοιραζόμαστε χαρές, προβληματισμούς και προβλήματα, να γνωρίσουμε βαθύτερα ο ένας τον άλλον. Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι ν’ ακούσουμε τις προτάσεις σας».
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρείται και είναι, η προσωποποίηση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, και να θυμόμαστε εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι, ότι ήμασταν ο πιο ώριμος πνευματικά λαός, για να δεχθούμε και να ενστερνιστούμε την Υπέρτατη Διδασκαλία της. Αν ανατρέξουμε στον «Επιτάφιο του Περικλή», όπου ο Θουκυδίδης γράφει: «Ευτυχία, είναι η Ελευθερία και Ελευθερία η Δυνατή Ψυχή». Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας παρέχει την ευκαιρία της ελεύθερης επιλογής, δίνοντάς μας ταυτόχρονα τα εφόδια για να επιλέξουμε σωστά.
Ο π. Νεκτάριος Κανιάς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς στον Σεβασμιότατο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος της Σχολής Γονέων,
Παρουσίασε, την εκπληκτική προσωπικότητα του «Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου»,λέγοντας: «Θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία που για την περίοδο 2013-2014 κάνει την έναρξη των ομιλιών της Σχολής μας». Το θέμα της ομιλίας του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου, ήταν: «Οικογένεια,Σταυρός ή Ευλογία», που ανέπτυξε με αμεσότητα, σαφήνεια και γλαφυρότητα, χωρίς σημειώσεις. Αναφέρθηκε στους σκοπούς και στόχους του γάμου, στην ευθύνη που συνεπάγεται η ανατροφή των παιδιών, τα προβλήματα όπως παρουσιάζονται, οι δυσκολίες στην επικοινωνία των μελών μιας οικογένειας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Για να ακούσεις, πρέπει να σιωπήσεις, διότι έτσι μαθαίνεις να ακούς – να επικοινωνείς». Με πολλούς τρόπους εξήγησε τη σημαντικότητα και την έκφραση της αγάπης, λέγοντας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγάπης είναι ότι «δεν έχει όρια. Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν, μας συμβουλεύει το Ευαγγέλιο». Με κατανοητό τρόπο, μίλησε επίσης για «τη διαχείριση της ελευθερίας», που δεν πρέπει συγχέεται με την κατάλυση των κανόνων συμβίωσης και για τον σημαντικό ρόλο των παππούδων και γιαγιάδων, που διευρύνουν τα στενά όρια της οικογένειας, αλλά δεν πρέπει να επεμβαίνουν στους ρόλους των γονιών. Ο διάλογος με γονείς και εκπαιδευτικούς, ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και άμεσος, φανερώνοντας την μεγάλη ανάγκη της σωστής πληροφόρησης και του διαλόγου. Φανέρωσε τα προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή μας κοινωνία και κατ’ επέκταση την οικογένεια.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λεμεσού Σεβασμιότατο Αθανάσιο για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος «Οικογένεια, Σταυρός ή Ευλογία» λέγοντας: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή σας θα μείνει αξέχαστη» και εξέφρασε ευχές για τη ζωή και το έργο του. Ευχαρίστησε επίσης το πολυπληθές κοινό για την παρουσία και συμμετοχή του στη συζήτηση και υπογράμμισε τη σημαντικότητα της παρουσίας της Σχολής γονέων, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που ζούμε με τα πολλά προβλήματα που επιτακτικά ζητούν επίλυση. Πρόσθεσε: «Παρακαλώ, παρόντες όλοι». «Ο Λόγος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα. Να είστε καλά, σας περιμένομε στην επόμενη Τετάρτη». Άρτια οργάνωση, στην είσοδο του Ευαγγελισμού, υπήρχε το πρόγραμμα: Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 8.00 στο Ακταίον ο Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα: «Η ερωτική αγωγή στο πλαίσιο της Οικογένειας». Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, απόλυτα ενημερωμένη γισ τις ανάγκες του σήμερα, στο ενημερωτικό ανακοινώνεται: «Εάν θέλετε να ενημερώνεστε διαδικτυακά στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση fnkanias@gmail.com με θέμα: «Για τη Σχολή Γονέων». Στο κείμενο γράψτε το όνομά σας και τη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση. Μπορείτε να αποστείλετε τις σκέψεις, τα σχόλια, τα ερωτήματά και τις προτάσεις σας». Υπάρχει και το τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970808801.
Βιογραφικό Πανιερώτατου
Μητροπολιτη Λεμεσού Αθανάσιου 
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, γεννήθηκε στη Λεμεσό στις .2.1959. Το 1973 εισήχθη στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, το 1976 μετά την αποφοίτησή του από το Α΄ Γυμνάσιο Πάφου, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη αφού και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Μετά το πτυχίο Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1980 πήγε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των ασκημένων στη Αγία
Σκήτη. Το 1982 έλαβε το Μέγα Σχήμα του Μοναχού.
Τον ίδιο χρόο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το 1983 χειροτονήθηκε σε Πνευματικό.
Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως Αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Για την περίοδο 1991-1992 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Το 1992 μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Στις 4 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Στις 11 Φεβρουαρίου 1999, εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού, Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο στις 14 Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια ημέρα. Ονομαστική εορτή: 18 Ιανουαρίου.
Βιογραφικό π. Νεκτάριου Κάνια
Υπεύθυνου Σχολής γονέων Ι.Μητρόπολης Ρόδου Ο π. Νεκτάριος Κάνιας, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1974.Μεγάλωσε στην Αθήνα ανάμεσα σε πολυμελή οικογένεια με οκτώ αδέλφια. Τελείωσε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1998 χειροτονήθηκε από τον πρώην Ρόδου κυρό Απόστολο Διμέλλη και υπηρέτησε στον Απόστολο Θωμά Μονολίθου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, και εδώ και δέκα χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ρόδου. Τον Νοέμβριο του 2006, χειροτονήθηκε σε Πνευματικό Εξομολόγο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο. Από το 2012 με την ευλογία και τη στήριξη του Σεβασμιοτάτου, ανέλαβε την διοργάνωση της Σχολής γονέων Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου.